Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu

Agendapunten

  1. Opening
  2. 1

    Toelichting: Aan het begin van elke vergadering van de gemeenteraad kunnen raadsleden vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen.
    Besluit: Er zijn geen mondelinge vragen.

  3. 2

    Besluit: De raad stelt het verslag vast.

  4. 3

    Besluit: De raad neemt de stand van zaken van de ingekomen stukken voor kennisgeving aan.

  5. 4

    Besluit: De raad besluit de agendapunten 5 tot en met 13 als hamerstuk te behandelen. De agendapunten 14 tot en met 18 worden besproken.

  6. Hamerstukken
  7. 5

    Toelichting: De raad wordt gevraagd in te stemmen met het Uitvoeringsprogramma verkeer 2015-2018. Het Uitvoeringsprogramma biedt een overzicht van geplande verkeersmaatregelen om de verkeersveiligheid, de verkeersafwikkeling en het fietsgebruik te verbeteren. Het plan past binnen het geldende en vastgestelde verkeersbeleid en kan worden gerealiseerd door gebruikmaking van bestaande budgetten en reserves.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  8. 6

    Toelichting: De Wending, een school voor speciaal basisonderwijs, wordt tijdelijk ondergebracht in een deel van het gebouw De Overloop aan de Asserring. Dat sluit beter aan bij de huisvestingsbehoefte van het speciaal basisonderwijs dan de huidige plek in de Westwijzer. Het groeiende aantal leerlingen van de Westwijzer is een extra reden voor verplaatsing van de Wending.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  9. 7

    Toelichting: De gemeenteraad heeft een toezichthoudende rol op het openbaar basisonderwijs. Daarom wordt de jaarrekening 2014 van Amstelwijs (stichting voor openbaar primair onderwijs) ter kennisname aan de raad aangeboden. In de jaarrekening is sprake van een tekort over 2014 van € 434.000,-.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  10. 8

    Toelichting: De N.V. Nederlandse Gasunie is van plan op een aantal locaties in Amstelveen afsluitschema’s te vervangen en bijbehorende gasleidingen te verleggen. Dit gebeurt in het kader van realisatie en instandhouding van een veilig en betrouwbaar gastransportnet. Dit geldt ook voor de voorliggende locatie op het toekomstige bedrijventerrein Amstelveen Zuid. Het ontwerp bestemmingsplan heeft van 5 maart tot en met 15 april ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Het bestemmingsplan kan ongewijzigd worden vastgesteld omdat de planregels en verbeelding niet wijzigen.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  11. 9

    Toelichting: Op 11 maart 2015 is een verzoek om omgevingsvergunning ingediend om op het perceel Amsterdamseweg 467 een hotel te realiseren. Het plan is in strijd met de bouw- en gebruiksregel uit het bestemmingsplan Amstelveen Noord-West. De raad wordt gevraagd een verklaring van geen bedenkingen af te geven voor de nu noodzakelijke uitgebreide afwijkingsprocedure.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  12. 10

    Toelichting: Om de overlast van foutief geparkeerde voertuigen te beperken wordt een nieuwe Wegsleepverordening ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. De nieuwe verordening omvat onder andere een verruiming van de soorten wegen en weggedeelten waar kan worden weggesleept.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  13. 11

    Toelichting: De gemeenteraad wijst een accountant aan voor de controle van de programmarekening. Via een Europese aanbesteding is een accountant geselecteerd voor de periode van de boekjaren 2016 tot en met 2019, met een optie voor de gemeente tot verlenging met één of twee jaar. De keuze is gevallen op BDO Audit & Assurance B.V.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  14. 12

    Toelichting: Amstelveen maakt deel uit van de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland. Op 1 oktober 2010 is de Wet veiligheidsregio's in werking getreden waarmee de regionalisering en de vorming van een veiligheidsregio verplicht werd. De verplichte regionalisering van de brandweer volgde per 1 januari 2014. Daarnaast is per 1 januari 2015 de Wet gemeenschappelijke regelingen herzien. Door deze beide ontwikkelingen is het noodzakelijk de tekst van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland aan te passen.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  15. 13

    Toelichting: Amstelveen werkt in de Stadsregio Amsterdam met 15 andere gemeenten samen op het gebied van verkeer en vervoer, ruimtelijke ontwikkelingen, volkshuisvesting, economische zaken en jeugdzorg. Wettelijke wijzigingen (Wet Afschaffing Plusregio's) maken aanpassingen van dit samenwerkingsverband nodig. Het betreft aanpassingen van de bepalingen die samenhangen met wettelijke bevoegdheden. Er zijn geen wijzingen ten aanzien van de inhoudelijke taakvelden van de Stadsregio.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  16. Bespreekstukken
  17. 14

    Toelichting: De voorliggende ontwikkelvisie Scheg Noorder Legmeerpolder is het vervolg op de, door het college van B&W op 3 juni 2013, vastgestelde Ontwikkelstrategie Scheg Noorder Legmeerpolder. De ontwikkelvisie geeft de kaders aan waarbinnen de Scheg zich kan ontwikkelen tot een onderscheidend woonmilieu met Amstelveense identiteit. Daarnaast geeft de ontwikkelvisie ook inzicht in de vervolgstappen om te komen tot een bestemmingsplan op basis waarvan het bouwen van woningen daadwerkelijk mogelijk is.
    Besluit: <p>De SP fractie dient het amendement ‘De scheg voor iedereen’ (A1) in. Hierin wordt het college verzocht om :</p><p>In de ontwikkelvisie kader B</p><p>‘1. In de Scheg worden géén sociale huurwoningen gebouwd.<br />2. Maximaal 20% van het aantal woningen in de Scheg wordt in de vrije sector huur gerealiseerd.<br />3. Bebouwing van de Scheg dient uit te gaan van kwaliteit waarbij de bebouwing een aanvulling dient te zijn op de Amstelveense woningmarkt.<br />4. De Scheg dient een belangrijke rol te spelen in de doorstroming op de Amstelveense woningmarkt, waarbij Amstelveners worden verleid de stap vanuit het goedkopere en middeldure koopsegment te maken naar een woning in de Scheg.’</p><p>Te veranderen in:<br /><br />‘1. In de Scheg wordt minimaal 10% en maximaal 20% sociale huurwoningen gebouwd.<br />2. Maximaal 20% van het aantal woningen in de Scheg wordt in de vrije sector huur gerealiseerd.<br />3. Bebouwing van de Scheg dient uit te gaan van kwaliteit waarbij de bebouwing een aanvulling dient te zijn op de Amstelveense woningmarkt.<br />4. De Scheg dient een belangrijke rol te spelen in de doorstroming op de Amstelveense woningmarkt, waarbij Amstelveners naar een geschikte woning verhuizen en ruimte laten voor andere Amstelveners.’</p><p>Met de stem van de fracties van de SP en GroenLinks voor wordt dit amendement verworpen.</p><p>De fracties van het CDA, SP, PvdA en ChristenUnie dienen het amendement ‘Bouwen voor doorstroming in de Scheg’ (A2) in. Hierin wordt het college verzocht om:</p><p>Beslispunt 1 van het raadsbesluit als volgt te laten luiden:</p><p>‘De ontwikkelvisie (inclusief Ruimtelijk Kader) en de daarin in de kaders A tot en met J genoemde kaderstellende regels en ontwikkelvoorwaarden vast te stellen met als toevoeging in kader B dat minimaal 50 woningen in de vrije huursector in de huurcategorie van 700 tot 850 euro zullen vallen en deze als basis te beschouwen voor de verdere ruimtelijke uitwerking van de Scheg.’</p><p>Het amendement wordt unaniem door de raad aangenomen.</p><p>Met de tegenstem van de fracties van GroenLinks en de SP besluit de raad overeenkomstig het geamendeerde voorstel.</p>

  18. 15

    Toelichting: Het huidige bestemmingsplan ‘Amstelveen Zuid-Oost’ dateert uit 2005 en dient binnen tien jaar te worden herzien. Het nieuwe bestemmingsplan biedt een toekomstig juridisch-planologisch kader voor de wijken Middenhoven, Waardhuizen, Groenelaan, Langerhuize en Kruitmolen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 14 mei tot en met 24 juni ter inzage gelegen. Er zijn twee zienswijzen tijdig ingediend deze hebben niet geleid tot aanpassingen van het bestemmingsplan.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  19. 16

    Toelichting: In 2014 waren er signalen dat Amstelveners die vanuit de bijstand een betaalde baan aanvaarden er in bepaalde gevallen financieel op achteruitgaan en minder te besteden hebben dan bijstandsgerechtigden. Het aanpassen van het minimabeleid heeft tot doel deze zogeheten armoedeval te verkleinen en het beleid te actualiseren. Daarnaast wil de gemeente het bestaande ambitieniveau ten aanzien van de schuldhulpverlening handhaven en het daarvoor benodigde budget structureel in de begroting opnemen.
    Besluit: <p>Door de SP fractie worden de volgende amendementen ingediend:</p><p>- Woonlastenfonds (A3)<br />- Sport en cultuur (A4)<br />- Internetkosten (A5)<br />- Computerregeling (A6)<br /><br />De amendementen worden door de raad verworpen.<br /><br />De fracties van de PvdA, D66, ChristenUnie, CDA en VVd dienen het amendement Actief op zoek mbv ARmoedemeter (A7) in.<br />Met de tegenstem vam de SP fractie wordt het amendement door de raad aangenomen.<br /><br />Door de fracties van de VVD, D66, BBA, CDA, PvdA en ChristenUnie wordt de motie Kinderen van minima gerichter ondersteunen (M1) in.<br />Met de stem voor van de fracties van de VVD, D66, BBA, CDA, OCA en de ChristenUnie wordt deze motie door de raad aangenomen.<br /><br />De SP fractie dient de motie OV dalurenkaart voor oudere minima (M2) in. <br />Met de stem voor van de fracties van de SP en GroenLinks wordt deze motie door de raad verworpen.<br /><br />Door de fracties van PvdA, D66, ChristenUnie, BBA en CDA wordt de motie Armoedebeleid(M3) ingediend.<br />Met de stem voor van de fracties van de PvdA, D66 ChristenUnie, BBA, CDA, VVD, GroenLinks en OCA wordt deze motie door de raad aangenomen.<br /><br />Met de tegenstem van de fracties van GroenLinks en de SP besluit de raad overeenkomstig het geamendeerde voorstel.<br /><br /></p><p> </p>

  20. 17

    Toelichting: Elk jaar wordt door de gemeente een begroting opgesteld. In de tijdvakrapportage wordt aangegeven waar in de praktijk wordt afgeweken van deze begroting. Ook geeft de rapportage een vooruitblik op de vermoedelijke uitkomst van de jaarrekening 2015 op basis van de nu bekende gegevens.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  21. 18

    Toelichting: De markt mag volgens de bestaande regelgeving drie keer per jaar worden verplaatst om ruimte te maken voor evenementen op het Stadsplein. De nieuwe marktverordening regelt dat de markt maximaal zeven keer per jaar kan worden verplaatst.
    Besluit: Met de tegenstem van de fracties van GroenLinks, ChristenUnie en de SP besluit de raad overeenkomstig het voorstel.