Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu

Agendapunten

  1. Opening
  2. 1

    Besluit: De raad neemt afscheid van mevrouw Koops. Zij wordt door de voorzitter van de raad toegesproken en krijgt een schilderij als afscheidscadeau.

  3. 2

    Toelichting: Met het vertrek van Jacqueline Koops uit de raad is een vacature ontstaan binnen de fractie van de ChristenUnie. Bert de Pijper is de eerstvolgende op de kandidatenlijst en komt in aanmerking om de vacature in te vullen. De raad controleert of hij aan de vereisten voldoet.
    Besluit: De commissie uit de raad die belast is met het onderzoek van de geloofsbrieven, adviseert de raad om de heer De Pijper tot de raad toe te laten.

  4. 3

    Toelichting: Wanneer de raad de geloofsbrieven van Bert de Pijper in orde heeft bevonden, wordt hij beëdigd en geïnstalleerd als raadslid.
    Besluit: <p><span style="font-size: 9pt; font-family: &quot;Verdana&quot;,&quot;sans-serif&quot;; mso-bidi-font-size: 10.0pt; mso-fareast-font-family: &quot;Times New Roman&quot;; mso-bidi-font-family: Arial; mso-font-kerning: 16.0pt; mso-ansi-language: NL; mso-fareast-language: NL; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-weight: bold;">De heer De Pijper wordt als raadslid geïnstalleerd. Hij legt de eed af.</span></p>

  5. 4

    Toelichting: Aan het begin van elke vergadering van de raad kunnen raadsleden vragen stellen aan het college van B&W over een actueel onderwerp.
    Besluit: <p>De heer Spinhoven wil graag weten waarom de prijzen van de abonnementen van Bewegen voor Ouderen bij verschillende instellingen zoals Vita en Brentano in prijs zijn verdubbeld.</p><p>Wethouder Raat geeft aan de bewegingsactiviteiten voor de ouderen van groot belang te vinden. Uit zijn informatie blijkt dat de prijzen licht zijn gestegen, maar zeker niet zijn verdubbeld. Hij vindt het belangrijk dat de bewegingsactiviteiten voor ouderen toegankelijk en betaalbaar blijven. Hij wil graag na de vergadering zijn informatie vergelijken met die van de heer Spinhoven.</p>

  6. 5

    Besluit: De raad stelt het verslag vast.

  7. 6

    Besluit: De raad neemt de stand van zaken over de ingekomen stukken voor kennisgeving aan.

  8. 7

    Besluit: De raad besluit de agendapunten 8 tot en met 13 en 16 als hamerstuk te behandelen. De agendapunten 14,15, 17 tot en met 20 worden besproken.

  9. Hamerstukken
  10. 8

    Toelichting: De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied is de regionale uitvoeringsdienst, die is opgericht voor de provincie Noord-Holland en de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Haarlemmermeer, Purmerend en Ouder-Amstel. Deze omgevingsdienst is het loket voor vergunningverlening en toezicht en handhaving op het gbied van milieu en bouwen. De provincie en de gemeenten mogen hun zienswijze geven op de jaarstukken, de begroting en de meerjarenbegroting.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  11. 9

    Toelichting: Amstelveen werkt in de Stadsregio Amsterdam met 15 andere gemeenten samen op het gebied van verkeer en vervoer, ruimtelijke ontwikkelingen, volkshuisvesting, economische zaken en jeugdzorg. Daarnaast bevordert de Stadsregio de samenwerking tussen de gemeenten onderling en behartigt het de belangen van de Stadsregio bij andere overheden. De gemeenten die deelnemen aan deze gemeenschappelijke regeling mogen hun zienswijze geven op de ontwerpbegroting 2016.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  12. 10

    Toelichting: In het collegeprogramma is de wens opgenomen zo veel als mogelijk te dereguleren, zodat burgers en de gemeente zelf zich niet hoeven te houden aan overbodige en niet noodzakelijke regelgeving. Met de wijziging van Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Amstelveen, wordt een zo efficiënt mogelijke procedureverordening bereikt.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  13. 11

    Toelichting: De gemeente wil van het Oude Dorp graag een aantrekkelijk winkel- en uitgaansgebied maken, waarin prettig gewoond kan worden. Om dit te bereiken is in samenspraak met zowel bewoners als ondernemers een economische visie geformuleerd voor het Oude Dorp. Hierin wordt de gewenste ontwikkelrichting van het Oude Dorp voor de komende vijf jaar aangegeven.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  14. 12

    Toelichting: Amstelveen maakt deel uit van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Hierin zijn de brandweer, de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen, de meldkamer ambulancevervoer en het veiligheidsbureau ondergebracht. De politie valt ook onder de veiligheidsregio, maar wordt vanuit het Rijk betaald. De gemeenten die deel uitmaken van de veiligheidsregio worden uitgenodigd eventuele opmerkingen over de financiële stukken van de veiligheidsregio door te geven. Het algemeen bestuur van de veiligheidsregio kan de stukken daarna definitief vaststellen.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  15. 13

    Toelichting: De AM Groep verzorgt in de regio Amstelland en de Meerlanden de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening. De deelnemende gemeenten kunnen hun zienswijze geven op de financiële stukken van deze gemeenschappelijke regeling. Het gaat om de jaarstukken van 2014, de gewijzigde begroting 2015 en de begroting 2016. Zowel de jaarstukken als de begroting geven geen aanleiding om een zienswijze in te dienen.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  16. Bespreekstukken
  17. 14

    Toelichting: Het Groengebied Amstelland is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland, Amstelveen, Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel en heeft als doel de openluchtrecreatie in het landelijk gebied te faciliteren en te bevorderen. Iedere deelnemer aan het samenwerkingsverband kan zijn visie geven op de financiële jaarstukken. In dit geval de jaarrekening 2014, de begrotingswijziging 2015 en de programma begroting 2016.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  18. 15

    Toelichting: De rekenkamercommissie heeft het besluitvormingsproces rond het A9-traject onderzocht. Doel van dit onderzoek is inzicht bieden aan de gemeenteraad in de stappen die zijn gezet in het besluitvormingsproces A9 en op basis van welke informatie dat is gedaan. Zodat daar lering uitgetrokken kan worden voor toekomstige complexe en/of grote infrastructurele projecten. En zodoende optimaal invulling gegeven kan worden aan de kader stellende en controlerende rol van de raad.
    Besluit: <p>De fractie van de SP dient het amendement “Enthousiasme temperen” (A1). Hierin wordt het college verzocht om punt 1a als volgt te wijzigen:</p><p>1a. realistisch te blijven bij het inschatten van resultaten.</p><p>Met de tegenstem van de fracties van VVD, GroenLinks, OCA, CDA en ChristenUnie wordt dit amendement verworpen.</p><p>De fractie van de SP dient het amendement “Continuïteit in standpunten” (A2) in. Hierin wordt het college verzocht om bij punt 3 toe te voegen onderdeel g:</p><p>3g. Zolang de standpunten van de raad niet in een openbare vergadering zijn aangepast deze uit te dragen. Voor de A9 betekent dit concreet dat de wens tot een</p><p>80km zone en de onwenselijkheid van een verbreding zonder tunnel nog steeds uitgedragen worden.</p><p>Met de tegenstem van de andere fracties wordt dit amendement verworpen.</p><p>Tot slot dient de SP fractie het amendement “Realisme zorgt voor draagvlak” (A3) in. Hierin wordt het college verzocht om bij punt 3 toe te voegen onderdeel f:</p><p>3f. Inwoners actief te betrekken en informeren waarbij een realistisch beeld ge-schetst wordt, nadrukkelijk is daarbij aandacht voor de negatieve aspecten van een project en de verantwoordelijkheden voor de besluitvorming.</p><p>Met de tegenstem van de andere fracties wordt dit amendement verworpen.</p><p>De SP fractie geeft aan met uitzondering van punt 1.a in te stemmen met het voorstel.</p><p>De raad besluit overeenkomstig het voorstel.</p>

  19. 16

    Toelichting: In de Ringvaart van de Haarlemmermeer, direct ten noorden van de A9 en aan de westrand van het Amsterdamse bos liggen al sinds lange tijd een aantal woonschepen. Uitgangspunt van het voorliggende bestemmingsplan is om deze woonschepen positief te bestemmen. Het ontwerp bestemmingsplan heeft van 6 november 2014 tot en met 17 december 2014 ter inzage gelegen met de mogelijkheid voor een ieder om een zienswijze in te dienen. Er zijn drie zienswijzen ontvangen. De raad wordt gevraagd het bestemmingsplan vast te stellen en in te stemmen met de weergave en beantwoording van de ingediende zienswijzen.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  20. 17

    Toelichting: Het verminderen van de beleids- en regeldruk is als doelstelling opgenomen in de politieke agenda voor Amstelveen 2014-2018. Minder nota’s, minder verordeningen en minder vergunningen dragen uiteindelijk bij aan een verschuiving van verantwoordelijkheid naar inwoner en markt en het bieden van meer flexibiliteit. De raad wordt in voorliggend voorstel gevraagd een aantal nota’s en documenten in te trekken. En kennis te nemen van het voornemen om te zijner tijd nota’s en documenten in te trekken en te actualiseren.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  21. 18

    Toelichting: Het Wmo-beleid (Wet maatschappelijke ondersteuning) van de gemeente is erop gericht meer verantwoordelijkheid aan inwoners te geven en een vergaand beroep te doen op zelfredzaamheid en zelforganiserend en zelfoplossend vermogen. Hiervoor is het nodig dat (buurt)bewoners elkaar kennen en een beroep op elkaar kunnen doen. Het bevorderen van bewonersinitiatieven met als doel te komen tot een grotere sociale samenhang in wijken is hiervoor een instrument. In het beleid voor 2016 en verder worden de bewonersininitiatiefgroepen hiervoor verder gefaciliteerd.
    Besluit: <p>Door de SP fractie wordt de motie “Ondersteuning initiatieven” (M1) ingediend. Hierin wordt het college verzocht om:</p><p>- de beoogde initiatievenmakelaar de opdracht mee te geven om actief de Amstelveense jongeren, tieners en anderstaligen te benaderen en ze te ondersteunen bij het ontwikkelen van initiatieven in de wijken en hierover de raad te informeren.</p><p>Met alleen de stem van de indienende fractie voor wordt deze motie verworpen.</p><p>De SP fractie geeft aan met uitzondering van punt 3 van het gevraagde besluit in te stemmen met het voorstel.</p><p>De raad besluit overeenkomstig het voorstel.</p>

  22. 19

    Toelichting: De gemeente wil zo veel mogelijk Amstelveners aan het werk helpen, waarbij voor inwoners met een arbeidsbeperking wordt ingezet op een passende werkplek met de juiste ondersteuning. Daarvoor worden alle beschikbare instrumenten van de Participatiewet ingezet. In de Re-integratieverordening zijn hiervoor regels afgesproken.
    Besluit: <p>De SP fractie dient het amendement “Werkstages en proefplaatsingen” (A4) in. Hierin wordt het college verzocht om toe te voegen artikel 5.5:</p><p>5.5 De maximale duur van een werkstage of proefplaatsing met behoud van uitkering is drie maanden. Daarna dient de werkgever over te gaan tot uitbetaling van tenminste het wettelijk minimumloon.</p><p>Met de tegenstem van de andere fracties wordt dit amendement verworpen.</p><p>Het college zegt toe om in de beleidsregels voor de uitvoering de maximale duur voor werkstages of proefplaatsingen te stellen op zes maanden, waarbij maatwerk centraal staat.</p><p>Door de SP fractie wordt het amendement “Beïnvloeding van concurrentie verhoudingen en verdringing op de arbeidsmarkt” (A5) ingediend. Hierin wordt het college verzocht om:</p><p>In de artikelen 5.3, 6.3 en 13.2 het woord ‘onverantwoord’ te schrappen.</p><p>Met de tegenstem van de andere fracties wordt dit amendement verworpen.</p><p>Met de tegenstem van de SP fracties besluit de raad overeenkomstig het voorstel.</p>

  23. 20

    Toelichting: Het college van B&W heeft eind januari besloten de prijs van de eerste bewonersvergunning te verlagen van 100 naar 60 euro. Hiertoe wordt de tarieventabel in de parkeerbelastingverordening aangepast.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  24. Overig
  25. 21

  26. 22

    Besluit: <p>Door de fracties van de VVD, D66, BBA, GroenLinks en de PvdA wordt de motie “Help ondernemers met een BIZ” ingediend. Hierin wordt het college verzocht om:<br /><br />1. Informatie-avonden en ondernemersevents te organiseren voor ALLE ondernemers (eigenaren en huurders) van bedrijventerreinen en winkelstrips in Amstelveen. Doel is voor de gemeente om ondernemers te informeren en te enthousiasmeren voor het concept BIZ.<br /><br />2. Deze informatieavond door middel van een brief en via inzet van de lokale media en de gemeentelijke communicatiekanalen aan alle ondernemers kenbaar te maken. Daarnaast tevens de hulp in te zetten van de belangenverenigingen OA, VAD en KHN.</p><p>3. Geïnteresseerden worden via deze ondernemersevents gemotiveerd om hun buren op het bedrijventerrein/winkelstrip mee te krijgen in de vorming van een BIZ, nadat het voor hen duidelijk is geworden welke investeringen voor hun betreffende gebied van toepassing zouden kunnen zijn. Dan kan men toewerken naar een succesvolle informele draagvlakmeting. De gemeente houdt bij de voortgang vinger aan de pols en denkt constructief mee.</p><p>4. In het vierde kwartaal van 2015 aan de raad te rapporten wat de uitkomsten zijn van de gemeentelijke inspanningen en hoeveel initiatieven kansrijk zijn.</p><p>De gemeenteraad spreekt als haar mening uit:<br /><br />5. Dat ze zich committeert aan het opzetten van BedrijfsInvesteringsZones en zij zal verzoeken om een financiële bijdrage aan de initiële kosten (indicatief € 5.000,- per BIZ) met een positieve grondhouding tegemoet treden.</p><p>Met de stemmen van de fracties van VVD, D66, GroenLinks, BBA, PvdA, CDA en</p><p>ChristenUnie voor wordt de motie door de raad aangenomen.</p>