Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu

Agendapunten

  1. Opening
  2. 1

    Toelichting: Aan het begin van elke vergadering van de raad kunnen raadsleden vragen stellen aan het college B&W over een actueel onderwerp.
    Besluit: <p>De heer Van Erp, van de SP fractie, heeft vragen gesteld aan het college over  bekeuringen voor zwerfafval. Kan door de vondst van adresstickers eenduidig worden aangegeven dat bewoners afval hebben weggegooid of kan het ook veroorzaakt zijn bij het legen van de containers door de gemeente?<br /><br />Het college heeft de vragen beantwoord.</p>

  3. 2

    Besluit: De raad stelt het verslag vast.

  4. 3

    Besluit: De raad neemt de stand van zaken over de ingekomen stukken voor kennisgeving aan.

  5. 4

    Besluit: De raad besluit agendapunten 5 tot en met 11, 14, 15 en 16 als hamerstuk te behandelen. De agendapunten 12, 13, 17, 18 en 19 worden besproken.

  6. Hamerstukken
  7. 5

    Toelichting: De basisschool De Wereldbol wordt gesloten omdat het leerlingen aantal al verschillende jaren te laag is. De school kan niet langer open blijven omdat de kwaliteit van het onderwijs en de financiële dekking niet langer gegarandeerd is. Het bestuur van de school heeft besloten om de school met ingang van 1 augustus 2013 te sluiten. De Medezeggenschapsraad (MR) heeft met dit besluit ingestemd. De gemeenteraad moet dit besluit bekrachtigen.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  8. 6

    Toelichting: De gemeenteraad heeft een toezichthoudende of controlerende rol op het openbaar basisonderwijs. Om deze reden neemt de raad kennis van de begroting. Indien de gemeenteraad van oordeel is dat er sprake is van substantiële financiële risico’s doet hij hiervan mededeling aan de Raad van Toezicht van Amstelwijs. De Raad van Toezicht geeft bij het vaststellen van de begroting gevolg aan de uitspraak van de gemeenteraad.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  9. 7

    Toelichting: In verband met het verzoek tot uitbreiding van een productiehal op het perceel Zanderij 1 dient een ‘verklaring van geen bedenkingen’ te worden afgegeven. In de Beleidsregels planologische afwijkingen is een lijst opgenomen waarvoor geen verklaring van geen bedenkingen is vereist. De voorgenomen ontwikkeling op het perceel Zanderij 1 voldoet niet aan alle punten uit deze lijst. Een ‘verklaring van geen bedenkingen’ van de raad is dus nodig voor dit project.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  10. 8

    Toelichting: Door de wijziging van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen per 1 januari 2013, is de Verordening Wet kinderopvang gemeente Amstelveen (vastgesteld op 22 september 2004) niet meer van toepassing. Deze intrekking zorgt ervoor dat het gemeentelijke beleid weer in lijn is met de landelijke wetgeving die sinds 1 januari 2013 van kracht is.

    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  11. 9

    Toelichting: Om de Participatie- en Inspraakverordening van de gemeente af te stemmen op de actuele wetgeving zijn enkele aanpassingen nodig. Dit voorstel aan de raad beschrijft de benodigde aanpassingen. Met enkele tekstuele aanpassingen en de aanpassing van de citeertitel van de verordening (Participatie- en Inspraakverordening Gemeente Amstelveen 2013) is de bestaande verordening weer actueel.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  12. 10

    Toelichting: In de huidige situatie is de bestaande verordening van 2005 niet meer in overeenstemming met de Visie Stadshart en Verlevendiging Stadsplein. Met de vaststelling van deze marktverordening wordt de huidige verordening op enkele onderdelen aangepast. Er wordt een nieuw lid 2 toegevoegd dat de bestaande jurisprudentie vastlegt. Wegens dringende redenen en onder voorwaarden kan de markt worden afgelast. Daarnaast wordt de aankondingstijd van het college teruggebracht van zes naar vier weken (lid 4). Met deze ingrepen wordt de verordening in lijn gebracht met de Visie Stadshart en Verlevendiging Stadsplein.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  13. 11

    Toelichting: De gemeenteraad is opdrachtgever voor de accountantscontrole van de jaarrekening. Door middel van het normenkader geeft de raad nadere aanwijzingen aan de accountant bij het uitvoeren van zijn controle. Het gaat om het verstrekken van een volledig en juist overzicht van de externe wet- en regelgeving die de accountant betrekt in zijn controle. Nadat de raad zijn besluit heeft genomen wordt het normenkader aan de accountant ter beschikking gesteld.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  14. Bespreekstukken
  15. 12

    Toelichting: In de raadsvergadering van 9 juni 2012 heeft de gemeenteraad de parkeernotitie 2012 vastgesteld. De bezoekersregeling is onderdeel van de modernisering parkeren zoals vastgesteld in de parkeernotitie 2012. Deze bezoekersregeling stuitte bij de belanghebbende op bezwaren. Op basis van gesprekken met de door bewoners gevormde parkeergroep Stadshart is toen voorgesteld om de huidige bezoekersvergunning te handhaven en te zoeken naar een alternatief. Er is hiervoor een werkgroep gevormd die input heeft geleverd voor de voorgestelde bezoekersregeling. Het nu voorliggende voorstel is voortgekomen uit overleg met belanghebbende uit het Stadshart. Het voorgestelde bezoekerssysteem is gebruikersvriendelijk en houdt meer rekening met de sociale aspecten in de wijk.
    Besluit: De fracties van GroenLinks, D66, CDA, ChristenUnie, VVD en BBA dienen het amendement (A1) ‘Aanmelden bezoekers via internet’ in. <br />Hierin wordt aan raadsbesluit 1 na ‘via een pasjessysteem of via een app’ de tekst toegevoegd  ‘of middels aanmelding via internet’.<br /><br />Met uitzondering van de fractie van de SP wordt dit amendement door de raad aangenomen.<br /><br />De fracties van CDA, SP en ChristenUnie dienen de motie (M1) in. Hier wordt het college verzocht:<br /><br />1.  te onderzoeken of het technisch en financieel haalbaar is om een telefonisch aanmeldingssysteem met voicemailoptie voor ouderen in te voeren als alternatief naast het pasjessysteem en de app en de resultaten daarvan uiterlijk bij de behandeling van de Kadernota in juli 2013 aan de raad te presenteren.<br /><br />2. Indien onder 1 bedoelde optie niet haalbaar is, uiterlijk bij de behandeling van de Kadernota in juli 2013 aan de raad een aanvaardbaar alternatief te presenteren.<br /><br />Met de stemmen van de fracties CDA, ChristenUnie, SP en OCA voor wordt deze motie verworpen.<br /><br />De fractie van BBA dient amendement (A2) ‘Uitbreiding parkeermeters’ in.<br />Hierin wordt aan het raadsvoorstel toegevoegd besluit 11 ‘het aantal parkeermeters binnen de vergunningsgebieden indien nodig uit te breiden met maximaal 3 parkeermeters voor zover dit past binnen huidige budgettaire ruimte’.<br /><br />Met uitzondering van de fracties D66 en SP wordt het amendement door de raad aangenomen.<br /><br />Vervolgens besluit de raad, met de stem van de fractie van de SP, de dames Veeningen(D66), De Leur (D66) en de heer Becker (D66) tegen, overeenkomstig het geamendeerde voorstel.

  16. 13

    Toelichting: De potentiële gegadigde voor het pand Ouderkerkerlaan 1-3 heeft gevraagd om de parkeerplaatsen aan de voorkant van het gebouw te mogen aankopen en exclusief te reserveren voor toekomstige bezoekers. Er zienswijzen ingediend deze geven geen aanleiding om het voorstel te wijzigen.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  17. 14

    Toelichting: Door het vaststellen van het bestemmingsplan ‘Landelijk Gebied Zuid’ wordt voldaan aan het Plan van aanpak actualisatie bestemmingsplannen, om voor 1 juli 2013 de bestemmingsplannen bijgewerkt te hebben. Door het wijzigen van de structuurvisies op het onderdeel Amstelgroen ontstaat er geen verschil tussen de gemeentelijke visie en het bestemmingsplan ‘Landelijk Gebied Zuid’. Er zijn zienswijzen ingediend. De raad wordt voorgesteld om deze zienswijzen deels gegrond en deels ongegrond te verklaren en het bestemmingsplan ‘Landelijk Gebied Zuid’ gewijzigd vast te stellen.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  18. 15

    Toelichting: Door het vaststellen van het bestemmingsplan ‘Legmeerpolder Zuid’ wordt voldaan aan het Plan van aanpak actualisatie bestemmingsplannen en de wettelijke verplichting om voor 1 juli 2013 voor het grondgebied van Amstelveen bijgewerkte bestemmingsplannen vast te stellen. Het bestemmingsplan heeft geen grote nieuwe ontwikkelingen. Er zijn gedurende de periode van inzage zienswijzen ingediend. De raad wordt voorgesteld om deze zienswijzen deels gegrond en deels ongegrond te verklaren. En het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  19. 16

    Toelichting: In verband met problemen met laden en lossen en parkeeroverlast door klanten heeft de eigenaar van de AH supermarkt aan de Amsterdamseweg een pand aan de Amsterdamsweg 73-77 gekocht. De eigenaar vraagt om medewerking om op laatstgenoemde locatie een nieuwe grote supermarkt gecombineerd met drie appartementen en de aanleg van de bijbehorende parkeerplaatsen op het eigen terrein te realiseren. Er zijn zienswijzen ingediend. De raad wordt voorgesteld om deze zienswijzen deels gegrond en deels ongegrond te verklaren en het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen.
    Besluit: De raad besluit overeenkomsig het voorstel.

  20. 17

    Toelichting: De fractie van GroenLinks heeft een initiatiefvoorstel ingediend om gelijke behandeling in Amstelveen op de agenda te zetten. De fractie heeft daarvoor een nota ‘Gastvrij Amstelveen!’ opgesteld. De fractie vraagt de gemeenteraad om deze nota te onderschrijven en in te stemmen met een opdracht aan het college van burgemeester en wethouders. De opdracht richt zich op vier kerndoelen:
    1. actief informatie vergaren onder de inwoners (interesse)
    2. scan binnen gemeentelijk(e) beleid en regelgeving naar de mogelijkheden van antidiscriminatiewetbepalingen (voorbeelden)
    3. de werknemers van de gemeente en maatschappelijke organisaties waarmee wordt samengewerkt kwesties rondom gelijke behandeling laten signaleren en discriminatie voorkomen (gastvrij)
    4. komen tot een actieplan gelijke behandeling (gewoon doen)

    Besluit: De fractie van de ChristenUnie geeft aan in te stemmen met het voorstel onder voorbehoud van het punt met betrekking tot het niet aannemen van nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand die niet bereid zijn het burgerlijk huwelijk te sluiten tussen hen aan wie die mogelijkheid volgens de wet toekomt (weiger-ambtenaren).<br /><br />De fractie van OCA stemt in met het voorstel onder voorbehoud van punt 2 van het gevraagd besluit onder bullet 3 waarin gevraagd werknemers van de gemeentelijke organisatie, zowel daarbinnen als richting inwoners, kwesties rondom gelijke behandeling te laten signaleren en discriminatie voorkomen/tegengaan.<em><br /><br /></em>De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  21. 18

    Toelichting: Met het gevraagde besluit wordt de wegsleepverordening Amstelveen 2008 ingetrokken en wordt er een nieuwe wegsleepverordening vastgesteld. De gemeente wil voertuigen weg kunnen slepen die op weggedeelten foutief geparkeerd staan of stilstaan. Het belang van de wegsleepregeling is de veiligheid op de weg en het vrijhouden van aangewezen weggedeelten. De buitengewone opsporingsambtenaren en de politie treden op wanneer zij voertuigen foutief geparkeerd zien staan. Zij gebruiken daarvoor de wetsartikelen uit de verordening als richtlijn.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  22. 19

    Toelichting: Bouwleges dienen periodiek te worden geactualiseerd. Voor bouwleges wordt een kostendekkend tarief gehanteerd. Huidige ontwikkelingen maken dat de huidige tarieven niet meer kostendekkend zijn. Om deze reden worden de bouwleges aangepast. Het college ziet 2013 als een overgangsjaar omdat bij de Kadernota van 2014 ( in juli 2013) een meer fundamentele heroverweging van de bouwleges zal plaatsvinden. Voor dit overgangsjaar wordt aangesloten bij het tarief dat overeenkomt met het regionaal gemiddelde.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  23. Overig
  24. 20

    Besluit: De motie wordt unaniem door de raad aangenomen.