Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu

Agendapunten

  1. Opening
  2. 1

    Toelichting: Met het vertrek van Michel Becker uit de raad is een vacature ontstaan binnen de D66-fractie. Arno Janssen is de eerstvolgende op de kandidatenlijst en komt in aanmerking om de vacture in te vullen. De raad controleert of hij aan de vereisten voldoet.
    Besluit: De commissie uit de raad die belast is met het onderzoek van de geloofsbrieven, adviseert de raad om de heer Janssen tot de raad toe te laten.

  3. 2

    Toelichting: Wanneer de raad de geloofsbrieven van Arno Janssen in orde heeft bevonden, wordt hij beëdigd en geïnstalleerd als raadslid.
    Besluit: De heer Janssen wordt als raadslid geïnstalleerd. In handen van de voorzitter van de raad legt hij de eed af.

  4. 3

    Toelichting: Aan het begin van elke vergadering van de raad kunnen raadsleden vragen stellen aan het college van B&W over een actueel onderwerp.
    Besluit: Hiervan is geen gebruik gemaakt.

  5. 4

    Besluit: De raad stelt het verslag vast.<br /><br />

  6. 5

    Besluit: De raad neemt de stand van zaken over de ingekomen stukken voor kennisgeving aan.

  7. 6

    Besluit: De raad besluit de agendapunten 7 tot en met 12 als hamerstuk te behandelen. De agendapunten 13, 14 en 15 worden tezamen besproken. De agendapunten 17 tot en met 19 worden besproken.<br /><br />Het college stelt voor om agendapunt 16, Startnotitie McDonald’s Zijdelweg, in de commissievergadering van september opnieuw te bespreken. Dit om de startnotitie in de tussentijd verder aan te scherpen. De raad stemt hiermee in.<br /><br />

  8. Hamerstukken
  9. 7

    Toelichting: De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) Amsterdam voert in de regio Amstelland taken uit van de Wet publieke gezondheid en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het doel daarvan is om de gezondheid van de bevolking te beschermen en te bevorderen, ziekten te voorkomen en tijdig op te sporen en om de openbare geestelijke gezondheidszorg te bevorderen. De jaarrekening en de begroting van deze gemeenschappelijke regeling worden ter beoordeling aan de gemeenteraad voorgelegd.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  10. 8

    Toelichting: De gemeenteraad heeft een toezichthoudende rol op het openbaar voortgezet onderwijs. In dit kader wordt de jaarrekening 2012 van het Amstelveen College aan de raad voorgelegd ter beoordeling.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  11. 9

    Toelichting: De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied is de regionale uitvoeringsdienst, die is opgericht voor de provincie Noord-Holland en de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Haarlemeermeer, Purmerend, Ouder-Amstel, Uithoorn en Zaanstad. Deze omgevingsdienst is het loket voor vergunningverlening en toezicht en handhaving op het gebied van milieu en bouwen. De (concept) begroting 2014 en de meerjarenraming 2015-2017 worden ter beoordeling aan de gemeenteraad voorgelegd.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  12. 10

    Toelichting: Amstelveen werkt samen met de gemeenten Aalsmeer, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. Het gaat om een bestuurlijke samenwerking, ook om waar mogelijk een gezamenlijk geluid te kunnen horen in de Metropoolregio. Besproken wordt de jaarrekening 2012 en de ontwerpbegroting 2014 van het A&M Overleg.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  13. 11

    Toelichting: Amstelveen werkt in de Stadsregio Amsterdam met 15 andere gemeenten samen om de belangen te behartigen die verband houden met een evenwichtige en harmonische ontwikkeling van de regio. In de ontwerpbegroting wordt uitgegaan van ongewijzigd beleid, ook al gaat het kabinet er van uit dat de Wet gemeenschappelijke regeling + per 2014 wordt opgeheven. De gemeenten die deelnemen aan de Stadsregio mogen een zienswijze indienen op de ontwerpbegroting, voordat het Stadsregiobestuur de begroting definitief vaststelt. Voorgesteld wordt om op de ontwerpbegroting 2013 geen zienswijze in te dienen.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  14. 12

    Toelichting: De kunststof atletiekbaan van atletiekvereniging Startbaan is aan vervanging toe. De vereniging heeft besloten de renovatie van de baan zelf te financieren. Een deel komt uit de eigen middelen en voor het resterende deel gaat zij een hypothecaire lening aan. Stichting Waarborgfonds Sport en de gemeente Amstelveen worden gevraagd een borgstelling hiervoor te verlenen.
    Besluit: De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  15. Bespreekstukken
  16. 13

    Toelichting: Met de kadernota 2013 stelt de raad de kaders vast voor het opstellen van de be-groting van 2013. Zo kan de raad vooraf sturing geven. De kadernota geeft op hoofdlijnen een actueel beeld van de vermogens- en begrotingspositie van de ge-meente. Ook geeft de kadernota aan hoe een structureel sluitende begroting kan worden bereikt en hoe de eenmalige uitgaven en inkomsten met elkaar in evenwicht kunnen worden gebracht bij een verantwoorde reservepositie. Zoals het er nu naar uit ziet, moet Amstelveen door taakoverdracht van het rijk naar gemeenten (decentralisaties in het sociale domein), kortingen op het gemeentefonds (geld wat de gemeente van het rijk ontvangt om taken uit te voeren) en stagnatie van de ruimtelijke projecten door de crisis vanaf 2015 jaarlijks 7,5 miljoen euro bezuinigen.
    Besluit: <p>Bij de behandeling van de kadernota worden een aantal moties en amendementen ingediend (zie bijlage hierboven).</p><p>Aangenomen moties en amendementen:</p><ul><li>Motie Vernsellen bezuinigingen 2014</li><li>Motie VOG voor vrijwilligers in ouderen- en jeugd- en kinderwerk</li><li>Amendement Lost Generation</li><li>Amendement Innovatieplannen muziek- en dansschool</li><li>Amendement Daden voor woorden</li><li>Amendement Aanvulling Kadernota 2014</li><li>Motie Heldere kaders</li></ul><p>Verworpen moties en amendementen:</p><ul><li>Motie Red Amstelveen</li><li>Motie Aanpakken die leegstand</li><li>Motie andere invulling aanvullende bezuinigingen niet binnen sociale minima-regelingen</li><li>Amendement Spaar het sociale domein 1</li><li>Amendement Spaar het sociale domein 2</li></ul><p>Vervolgens besluit de raad, met de stem van de fractie van de SP tegen overeenkomstig het geamendeerde voorstel.</p>

  17. 14

    Toelichting: De gemeente neemt voorgenomen bouwplannen op in ruimtelijke plannen (zoals een bestemmingsplan). Voor het realiseren van deze ruimtelijke plannen wordt een grondexploitatie opgesteld, waarin alle opbrengsten en kosten van de uitvoering van dat plan worden opgenomen. Met de jaarlijkse actualisering van de grondex-ploitaties en de overige projecten stelt de raad de budgetten bij voor de lopende projecten.
    Besluit: De raad besluit unaniem overeenkomstig het voorstel.

  18. 15

    Toelichting: Deze tijdvakrapportage gaat in op financiële en inhoudelijke afwijkingen ten opzichte van de in november 2012 vastgestelde begroting 2013. De gemelde financiële afwijkingen zijn geëxtrapoleerd naar een volledig begrotingsjaar en geven daarmee de verwachte afwijkingen aan het eind van dit jaar weer.
    Besluit: De raad besluit unaniem overeenkomstig het voorstel.<em><br /><br /></em>

  19. 16

    Toelichting: De eigenaar van een stuk grond op het toekomstige bedrijventerrein Amstelveen-Zuid heeft de gemeente benaderd met het plan voor een McDonald’s aan de Zijdelweg. Een fast food restaurant past niet binnen het geldende bestemmingsplan. Hiervoor is een bestemmingswijziging nodig. Daarvoor is een startnotitie opgesteld. De raad wordt gevraagd deze startnotitie vast te stellen.
    Besluit: Om het voorstel verder aan te scherpen wordt voorgesteld om het voorstel in de commissie Ruimte, wonen en natuur van dinsdag 10 september opnieuw in behandeling te nemen. De raad stemt in met het aanhouden van het voorstel. <em><br /><br /></em>

  20. 17

    Toelichting: Door de gemeenteraad is in 2006 de Wijkvisie Keizer Karelpark vastgesteld en in 2008 de Detailhandels nota. De doelstelling uit de Wijkvisie en de Detailhandelsnota is het versterken van het winkelgebied aan de Van der Hooplaan. Er is nu een concreet initiatief van de firma Netjes Beheer BV om een supermarkt te realiseren op de plek van de oude Volvogarage op de hoek Van der Hooplaan / Ambrosiuslaan. Hierdoor kan de doelstelling worden bereikt. De startnotitie heeft ter inzage gelegen en eenieder heeft zijn reactie kenbaar kunnen maken. De startnotitie wordt nu samen met de nota van beantwoording ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.
    Besluit: De fracties van het CDA en de ChristenUnie dienen het amendement “Berekening benodigde parkeerplaatsen voor supermarkt Van der Hooplaan” (A7) in. Met de stem van de fracties van VVD, D66, en BBA tegen wordt dit amendement  verworpen.<br /><br />Door de fracties van OCA, GroenLinks, ChristenUnie en CDA wordt de motie “Startnotitie supermarkt Van der Hooplaan” (M7) ingediend. Met de tegenstem van de fracties VVD, D66, PvdA en BBA wordt deze motie door de raad verworpen.<br /><br />Met uitzondering van de stem van de SP fractie besluit de raad overeenkomstig het voorstel.

  21. 18

    Toelichting: Op 1 januari 2014 eindigt de subsidierelatie van de gemeente met Stichting Cardanus. Het college van B&W heeft in opdracht van de gemeenteraad opties uitgewerkt voor de wijze waarop de uitvoering van het welzijnswerk vanaf die datum georganiseerd kan worden. Voorgesteld wordt om het welzijnswerk via onderhandse aanbesteding - in zijn geheel, of beheer en welzijn gesplitst - onder te brengen bij bestaande organisatie(s), waar mogelijk met behoud van personeel. Cardanus kan inschrijven op de aanbesteding.
    Besluit: De fractie van de SP dient de motie “Bewoners krijgen initiatief” (M8) in. Met de stem van de indienende partij en de fractie van de OCA voor, wordt deze motie door de raad verworpen.<br /><br />Amendement “Beheer en welzijn gaan hand in hand” (A8) wordt door de SP fractie ingediend. Met de stem tegen van de andere fracties wordt dit amendement door de raad verworpen. <br /><br />De fracties van VVD, GroenLinks, D66, CDA, BBA en PvdA dienen het amendement “Raad wil nadere criteria voor offerteprocedure uitvoering welzijn”(A9) in. Dit amendement wordt unaniem door de raad aanvaard.<br /><br />De raad besluit vervolgens overeenkomstig het voorstel.<br /><br /><br /><br />

  22. 19

    Toelichting: Om de regionale functie van het Stadshart te behouden en te versterken heeft Unibail- Rodamco, de eigenaar van het grootste deel van de winkelruimte in het Stadshart, een plan ontwikkeld. Onderdeel van het plan is een uitbreiding van het Stadshart. Om deze uitbreiding van winkels naast het huidige winkelcentrum mogelijk te maken moeten het politiebureau en circa 70 omliggende koop- en huurwoningen verdwijnen. De raad wordt in het voorliggende voorstel gevraagd de bestaande gemeentelijke visie op het Stadshart – Visie Stadshart 2025 – aan te passen. In het voorstel worden ook belangrijke voorwaarden beschreven zoals een goede regeling voor de bewoners.

    Inmiddels heeft het college van Burgemeester en Wethouders een brief gestuurd aan de gemeenteraad waarin wordt geconcludeerd dat uitbreiding van het Stadshart in de Schildersbuurt niet haalbaar is: "Het ingediende raadsvoorstel is, nu de voorwaarde van een regeling met de bewoners niet uitvoerbaar is, achterhaald en besluitvorming dient geen doel meer". De commissie betrekt deze nieuwe informatie bij de behandeling van dit agendapunt.

    De commissie heeft om formele redenen besloten om het voorstel toch te agenderen voor de raadsvergadering van 3 juli 2013.
    Besluit: De fracties van de VVD, PvdA, GroenLinks, CDA, BBA, ChristenUnie en D66 dienen de motie en voorstel van orde “Stadshart” (M9) in. In een stemverklaring geeft de fractie van de OCA aan voor de motie te stemmen met uitzondering van de punten 1 en 2 vermeld onder het kopje ‘roept het college op’.  <br />Met uitzondering van de SP fractie wordt deze motie door de raad aangenomen.<br /><br />De SP fractie dient de motie “Transparant en openbaar ook in planvormingsfase” (M10) in. Met alleen de stem van de indienende partij voor wordt deze motie door de raad verworpen.<br /><br />Door de fractie van de SP wordt de “Motie van wantrouwen tegen het college van Burgemeester en Wethouders van Amstelveen”(M11) ingediend. Met tegenstem van alle andere fracties wordt deze motie door de raad verworpen.<br />