Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Gemeenteraad

woensdag 22 maart 2017

20:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
mevrouw drs. M.M. van 't Veld
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 1.1

    In de raadsvergadering van 8 februari 2017 is de plaatsvervangend gemeentelijke ombudsman door de raad benoemd. In deze vergadering wordt zij als zodanig beëdigd.

    Besluit

    Mevrouw mr. A.M.I. van der Does wordt beëdigd tot plaatsvervangend gemeentelijk ombudsman. Zij legt de eed af.

  3. 1.2

    Raadsfracties mogen ter ondersteuning een aantal burgerleden benoemen voor deelname aan de vergaderingen van de raadscommissies. Vandaag wordt Jacqueline Solleveld Olthof beëdigd als burgerlid van de BBA-fractie.

    Besluit

    Jacqueline Solleveld Olthof wordt beëdigd als burgerlid van de BBA fractie zij legt de belofte af.

  4. 1.3

    Amstelveen werkt met andere gemeenten en provincies samen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). De gemeenteraad heeft in februari een motie aangenomen om de positie van de gemeenteraden van de subregio Amstelland-Meerlanden (AM) binnen de MRA te versterken. Daartoe wordt een AM-raadsledenplatform opgericht. Vandaag worden twee raadsleden benoemd die Amstelveen in dat platform gaan vertegenwoordigen. Ook worden twee plaatsvervangers benoemd.

    Besluit

    De raad benoemt de heren drs. P. Feenstra (VVD) en M. Kortekaas (GroenLinks) als lid en de heren H. van der Steenhoven (D66) en drs. G. Hulsman (CDA) als plaatsvervangend lid.

  5. 1.3.a

    Besluit

    De raad stemt bij acclamatie in met de benoeming van Esther Veenboer (PvdA).

  6. 1.4

    Als gevolg van het eervol ontslag van mevrouw drs. P. Georgopoulou met ingang van 1 januari 2017 is per gelijke datum de functie van griffier vacant geworden. In de afgelopen periode heeft de werkgeverscommissie – op basis van een functieprofiel en ondersteund door bureau Public Spirit – de werving en selectie van een nieuwe griffier op zich genomen. De selectiecommissie stelt - de adviescommissie gehoord hebbende – de raad unaniem voor om de heer drs. M.C.C. Philips, wonende te Amsterdam en thans raadsgriffier in de gemeente Hollands Kroon, te benoemen als griffier en op deze wijze structureel invulling te geven aan de griffiersfunctie.

    Besluit

    De raad benoemt de heer drs. M.C.C. Philips als griffier met ingang van 1 juni 2017.

  7. 1.5

    Aan het begin van elke vergadering kunnen raadsleden vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen.

    Besluit

    De heer Van Erp heeft vragen over de huisvesting van vergunninghouders en de mogelijkheden in dit kader van woningdelen.


    Wethouder Raat gaf aan half april een voorstel van Eigen Haard te verwachten over wo-ningdelen en dan voor alle inwoners van Amstelveen en niet alleen voor de vergunning-houders. Ook komt er een gesprek met de eigenaar van het pand aan de Laan van Kro-nenburg waar de noodopvang was gevestigd.

  8. 1.6

    Besluit

    De raad stelt het verslag vast.

  9. 1.7

    Besluit

    De raad neemt de stand over de ingekomen stukken voor kennisgeving aan.

  10. 1.8

    Besluit

    De raad besluit de agendapunten 2.1 tot en met 2.3 als hamerstuk te behandelen. De agendapunten 3.1 tot en met 3.5 worden behandeld.

  11. 2
    Hamerstukken
  12. 2.1

    Schipholparkeren komt op meerdere percelen voor in het landelijk gebied en met name in de Legmeerpolder. Doordat ontwikkeling van het daar gelegen bedrijventerrein ‘De Loeten’ gefaseerd verloopt, en daardoor ook wat trager, worden terreinen ingericht voor Schipholparkeren. Dit is geen gewenste ontwikkeling. Op 3 februari 2016 heeft de raad een voorbereidingsbesluit genomen. Hiermee is de bestaande situatie in vooral Legmeerpolder en een deel van de Bovenkerkerpolder bevroren. Wanneer de raad instemt met voorliggend paraplubestemmingsplan wordt aan de Nota Parkeernormen en de wens om Schipholparkeren te weren binnen de gemeente Amstelveen een juridisch-planologische status gegeven.

    Besluit

    De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  13. 2.2

    Om het samenvoegen van diverse winkelunits aan het Buitenplein 83-88 en het uitbreiden van de begane grond van dit gebouw mogelijk te maken dient een gedeelte te worden onttrokken aan de openbaarheid ingevolge de Wegenwet. De uitbreiding van het gebouw op de begane grond is nodig om het gebouw geschikt te maken voor de nieuwe huurder.

    Besluit

    De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  14. 2.3

    De gemeenteraad wordt gevraagd krediet beschikbaar te stellen voor de uitbreiding van de Karel Eykmanschool en de School of Understanding. Een stijgend aantal leerlingen maakt uitbreiding van deze scholen noodzakelijk. Het voorstel is om hier tijdelijk bestaande gebouwen voor in te zetten. De Karel Eykman neemt enkele lokalen van gebouw De Overloop aan de Asserring in gebruik. Dit in afwachting van een permanente oplossing aan de Jane Addamslaan. De School of Understanding gaat tijdelijk naar Landtong 18 in afwachting van aanbouw aan de Pandora 4a-5. Daarnaast wordt de raad gevraagd om krediet beschikbaar te stellen voor groot onderhoud aan het gebouw van De Schakel.

    Besluit

    De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  15. 3
    Bespreekstukken
  16. 3.1

    Om de twee helften van het Oude Dorp aan weerszijden van de snelweg beter met elkaar te verbinden wordt de raad gevraagd de voorliggende gebiedsvisie overkapping A9 vast te stellen. De overkapping is een nieuwe stedelijke ruimte die niet alleen ruimte geeft aan nieuwe verbindingen voor langzaam verkeer, maar zelf ook verbindend werkt. Omdat bebouwing op de overkapping is uitgesloten ligt een groene bestemming in combinatie met sport, spel en ontmoeting voor de hand. Deze visie wordt gehanteerd als uitgangspunt voor de verdere planvorming. De inrichting van de overkapping is pas mogelijk na afronding van de verbreding van de A9 in 2024.

    Besluit

    De raad besluit met de tegenstem van de SP overeenkosmtig het voorstel.

  17. 3.2

    Op 9 november 2016 heeft de raad de “Grondstoffenvisie 2017-2021” vastgesteld. Hierin heeft Amstelveen de keuze gemaakt om meer potentiële grondstoffen te gaan inzamelen. Het voorliggende “Grondstoffenplan 2017-2031” is een uitwerking van deze visie.

    Besluit

    De raad besluit unaniem overeenkomstig het voorstel.

  18. 3.3

    Door de renovatie en de uitbreiding van het winkelcentrum Groenhof zal het winkelcentrum iets groter worden door de gevels aan de zuidwestzijde te verplaatsen tot aan de huidige luifels. Om dit mogelijk te maken moet de raad de weggedeelten die hiervoor vrij gemaakt moeten worden onttrekken aan de openbaarheid ingevolge de Wegenwet.

    Besluit

    De raad besluit met de tegenstem van de SP overeenkomstig het voorstel.

  19. 3.4

    Om het historisch besef en gevoel van verbondenheid met Amstelveen en tussen inwoners onderling te vergroten, besteedt de gemeente de komende periode extra aandacht aan de geschiedenis van Amstelveen. Lessen uit de (lokale) geschiedenis vormen een belangrijke basis en aanleiding om het gesprek te voeren over een samenleving waarin niemand wordt buitengesloten. De raad wordt gevraagd om hiervoor eenmalig een bedrag van € 142.000,- beschikbaar te stellen. Dit geld zal worden besteed aan het uitvoeren van het project 'Nooit meer teruggekomen', aan het scholenproject 'Herdenken en ontmoeten', de ontwikkeling van een digitale beeldbank en aan het opnieuw uitgeven en digitaliseren van enkele historische boeken.

    Besluit

    Door de fracties van PvdA, VVD, D66 en BBA wordt de motie ‘Zodat we niet vergeten’ in-gediend. Hierin wordt het college verzocht om:


    • namens de gemeente Amstelveen de namen van uit Amstelveen weggevoerde inwoners te adopteren;
    • om het historisch besef nog meer te vergroten, in overleg met reeds betrokken organisaties te onderzoeken of, en op welke wijze, scholen zouden kunnen worden betrokken bij het adopteren van namen;
    • om de in raadsvoorstel voorgestelde projecten niet te benadelen, uit te zoeken of dit binnen het toegewezen budget kan (adopteren van een naam kost €50,00);
    • indien dit niet kan, het bedrag dat hiervoor benodigd is ter beschikking te stellen uit de Algemene Reserve.

    De motie wordt unaniem door de raad aangenomen.


    De raad besluit unaniem overeenkomstig het voorstel

    1.2 Moties

    Onderwerp
    Motie Zodat we niet vergeten
  20. 3.5

    De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland moet volgens de wet de veiligheidsrisico's binnen de regio inventariseren en analyseren. Welke risico's bedreigen de regio wat is de ernst van die risico's? Deze zijn vastgelegd in het regionaal risicoprofiel. Die bevat een actuele analyse van de risico's op vier thema's:

    • incidenten met keteneffecten
    • de maatschappelijke effecten van terroristische aanslagen
    • branden in objecten met veel kwetsbare bewoners
    • gevaarlijke stoffen zorgenvoor een hoge impact.

    De gemeenteraden van de gemeenten die onder de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vallen, mogen hun visie op deze analyse geven voordat het bestuur van de Veiligheidsregio die vaststelt. De uitkomsten van de analyse worden gebruikt om de beleidsprioriteiten voor de komende jaren te bepalen.

    Besluit

    De raad besluit unaniem overeenkomstig het voorstel.