Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Gemeenteraad

woensdag 21 juni 2017

20:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
mevrouw drs. M.M. van 't Veld
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 1.1

    Marnix Philips is op 1 juni 2017 gestart als raadsgriffier. Tijdens deze raadsvergadering wordt hij officieel beëdigd.

    Besluit

    Marnix Philips is beëdigd als raadsgriffier. Hij legt de belofte af.

  3. 1.2

    Voorgesteld wordt om Cor Visser te herbenoemen als voorzitter van de Rekenkamercommissie. Ook wordt voorgesteld om Katja Bongers te herbenoemen als extern lid van deze commissie. Het gaat in beide gevallen om een herbenoeming voor zes jaar.

    Besluit

    De raad herbenoemt de heer Cor Visser als voorzitter van de Rekenkamercommissie en mevrouw Katja Bongers als extern lid.

  4. 1.3

    Aan het begin van elke vergadering kunnen raadsleden vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen.

    Besluit

    Er zijn geen vragen.

  5. 1.4

    Besluit

    De raad stelt het verslag vast.

  6. 1.5

    Besluit

    De raad neemt de stand van zaken over de ingekomen stukken voor kennisgeving aan.

  7. 1.6

    Besluit

    De raad besluit de agendapunten 2.1 tot en met 2.7, 3.4, 3.7, en 3.9 als hamerstuk te behandelen. De agendapunten 3.1 tot en met 3.3, 3.5, 3.6 en 3.8 worden besproken.

  8. 2
    Hamerstukken
  9. 2.1

    Kwaliteit en continuïteit van thuisondersteuning (zoals hulp bij de huishouding en begeleiding) zijn belangrijk voor de inwoners die hierop aangewezen zijn. Alle gemeenten in Nederland moeten een reële prijs betalen voor de dienstverlening in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met het uitbreiden van de berekening van de minimumkostprijs voor deze ondersteuning in de lokale regelgeving.

    Besluit

    De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  10. 2.2

    Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland is het advies- en meldpunt voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling of een vermoeden daarvan. Iedere gemeente moet zo'n advies- en meldpunt hebben. Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland werkt voor Amstelveen en een vijftal buurgemeenten. De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met een gemeentelijke bijdrage voor 2018 aan dit samenwerkingsverband van € 79.304,-. Ook wordt de raad in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te dienen op de begroting van 2018.

    Besluit

    De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  11. 2.3

    De Gemeenschappelijke Gezondsheidsdienst (GGD) Amsterdam voert voor Amstelveen en omliggende gemeenten taken uit op grond van de Wet publieke gezondheid en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het doel is de gezondheid van de bevolking te beschermen en te bevorderen, het voorkomen en tijdig opsporen van ziekten onder de bevolking en het bevorderen van de openbare gezondheidszorg. De gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de gemeentelijke bijdrage over 2016. Ook kan de raad een zienswijze indienen op de begroting 2018 van dit samenwerkingsverband.

    Besluit

    De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  12. 2.4

    Voor het uitvoeren van taken op grond van de Participatiewet werkt Amstelveen met andere gemeenten samen in de gemeenschappelijke regeling AM Match. AM Match biedt ondersteuning aan drie doelgroepen: de doelgroep met een verdiencapaciteit tot 70% van het wettelijk minimumloon, de doelgroep Wet sociale werkvoorziening en de doelgroep die in aanmerking komt voor nieuw beschut werk. De gemeenteraad wordt gevraagd zich uit te spreken over de jaarrekening 2016, de begrotingswijziging 2017 en de begroting 2018 van AM Match, voordat deze door het bestuur van AM Match definitief worden vastgesteld.

    Besluit

    De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  13. 2.5

    De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied voert voor de gemeente Amstelveen taken uit in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, Wet milieubeheer en het Besluit bodemkwaliteit. De gemeenteraad krijgt de jaarstukken van 2016 en de Kaderbrief 2018-2021 van dit samenwerkingsverband ter kennisname aangeboden. De raad wordt in de gelegenheid gesteld een zienswijze hierop in te dienen en ook op de meerjarenbegroting 2018-2021, voordat deze door het algemeen bestuur van het samenwerkingsverband worden vastgesteld.

    Besluit

    De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  14. 2.6

    De gemeente Amstelveen werkt samen met de gemeenten Aalsmeer, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. Het gaat om een bestuurlijke samenwerking om waar mogelijk een gezamenlijk geluid te kunnen laten horen in de Metropoolregio Amsterdam. De gemeenteraad wordt in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te dienen op de financiële stukken van dit samenwerkingsverband voordat deze definitief worden vastgesteld.

    Besluit

    De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  15. 2.7

    Amstelveen werkt met andere gemeenten samen in de gemeenschappelijke regeling Vervoerregio Amsterdam. Dit samenwerkingsverband komt voort uit de eerdere Stadsregio Amsterdam. De gemeenteraad wordt gevraagd om in te stemmen met de wijziging van deze gemeenschappelijke regeling. De wijzigingen betreffen de naamswijziging en financiële bepalingen die samenhangen met de verkeer- en vervoertaken die door het samenwerkingsverband worden uitgevoerd.

    Besluit

    De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  16. 3
    Bespreekstukken
  17. 3.1

    In 2012 is de visie Stadshart 2025 door de raad vastgesteld. Deze visie gaf uiting aan de noodzaak om het Stadshart door te ontwikkelen. De raad wordt nu gevraagd kennis te nemen van de ruimtelijke visie Stadhart 2025 zoals deze nu voorligt. Deze visie vormt een handreiking aan de diverse eigenaren om plannen te ontwikkelen om de visie Stadshart volgens de gemeentelijke kaders ten uitvoer te brengen. Een nieuwe bioscoop aan het Stadsplein, een overdekt vers plein en uitbreiding van de terrassen zijn enkele mogelijkheden die deze ruimtelijke visie biedt.

    Besluit

    De raad besluit met de tegenstem van de SP overeenkomstig het voorstel.

  18. 3.2

    De ruimtelijke visie Noorder Legmeerpolder biedt een ruimtelijk richtinggevend kader voor toekomstige ontwikkelingen en voor nieuwe initiatieven die niet binnen het bestaande bestemmingsplan passen en voor een nieuw bestemmingsplan.
    Tijdens de inspraak periode zijn op de ontwerpvisie dertien reacties ingediend. Alle reacties zijn voorzien van een antwoord en staan in de nota van beantwoording. De raad wordt gevraagd de ruimtelijke visie en de nota van beantwoording vast te stellen.

    Besluit

    De raad besluit met de tegenstem van GroenLinks en OCA overeenkomstig het voorstel.

  19. 3.3

    ASR Vastgoed Vermogensbeheer (ASR) is eigenaar van het voormalig V&D pand. Het pand wordt verbouwd ten behoeven van het warenhuis Hudon’s Bay. Deze verbouwing past in het bestaande bestemmingsplan. De te realiseren appartementen passen echter niet in het bestaande bestemmingsplan. Hiervoor dient een procedure voor een omgevingsvergunning in afwijking van het bestemmingsplan te worden doorlopen. Voorafgaand aan deze procedure dient een startnotitie waarin het wat, waar en hoe wordt beschreven, te worden vastgesteld.

    Besluit

    Met de stemmen voor van VVD, D66, GroenLinks, BBA, PvdA, CDA, OCA en ChristenUnie besluit de raad overeenkomstig het voorstel.

  20. 3.4

    Het huidige afvaloverslagstation dateert uit de jaren 70 en is technisch gezien zwaar verouderd en dient derhalve te worden gemoderniseerd. De raad wordt gevraagd om voor het (ver)nieuwbouwen van het afvaloverslagstation een krediet van € 438.000 beschikbaar te stellen.

    Besluit

    De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  21. 3.5

    Naar aanleiding van een verzoek, van een bewoner in de Bergevaarderstraat, voor aanwijzing van een gemeentelijk beschermd stadsgezicht is er door de adviseur cultureel erfgoed archiefonderzoek gedaan naar de Bergenvaarderstraat. De Erfgoedcommissie heeft naar aanleiding van de redengevende beschrijving positief geadviseerd op het verzoek tot aanwijzing gemeentelijk beschermd stadsgezicht van de Bergenvaarderstraat.

    Besluit

    De raad besluit met de tegenstem van CDA en ChristenUnie overeenkomstig het voorstel.

  22. 3.6

    Het Groengebied Amstelland is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland, Amstelveen, Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel en heeft als doel de openluchtrecreatie in het landelijk gebied te faciliteren en te bevorderen. Iedere deelnemer aan het samenwerkingsverband kan zijn visie geven op de financiële jaarstukken. In dit geval de jaarrekening 2016, de begrotingswijziging 2017 en de programmabegroting 2018.

    Besluit

    De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  23. 3.7

    Met het vaststellen van de verordening parkeerbelastingen Amstelveen 2017 wordt uitvoering gegeven aan de parkeernotitie 2012. Hierin was onder andere vastgesteld dat een overschot op de parkeerexploitatie zoveel mogelijk terug moet vloeien naar de inwoners van Amstelveen. De tarieven voor parkeervergunningen kunnen worden verlaagd voor bewoners , ondernemers en dienstverleners door enkele structurele financiële meevallers.

    Besluit

    De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  24. 3.8

    In 2016 is in opdracht van de Rekenkamercommissie een onderzoek naar het vastgoedbeleid gedaan. Naar aanleiding van de conclusies en aanbevelingen in het onderzoeksverslag heeft de gemeenteraad bij de behandeling hiervan op 28 september 2016 het college verzocht om in een notitie een zestal vragen te beantwoorden en deze notitie aan de raad voor te leggen. Nu is de beantwoording van de vragen aan de orde.

    Besluit

    De raad besluit overeenkomstig het voorstel.

  25. 3.9

    Met de programmarekening 2016 legt het college verantwoording af over het door het college gevoerde bestuur in 2016. Er wordt ingegaan op wat is bereikt en wat daarvoor is gedaan. De programmarekening 2016 is in de raadsvergadering van 10 mei 2017 door de raad vastgesteld met uitzondering van het sociale domein, omdat daar de gegevens nog niet van bekend waren. Die gegevens zijn nu wel beschikbaar.

    Besluit

    De raad besluit overeenkomstig het voorstel.