Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadscommissie voor Ruimte, wonen en natuur

dinsdag 29 november 2016

20:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
R. Ellermeijer
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 1.1
    Opening en mededelingen
  3. 1.2

    Aan het begin van de commissievergadering kunnen inwoners, bedrijven en instellingen inspreken over zaken die in Amstelveen spelen, maar die niet op de agenda van de commissie staan.

  4. 1.3

  5. 1.4

    Commissieleden kunnen aan het begin van de commissievergadering vragen stellen aan het college van B&W over actuele ontwikkelingen.

  6. 1.5
    Inventarisatie van de bespreekpunten
  7. 2
    Raadsvoorstellen
  8. 2.1

    Het bestemmingsplan Amstelveenlijn opstelterrein is op 15 juni 2016 door de raad vastgesteld. Na vaststelling van het bestemmingsplan is ook het besluit genomen tot onteigening van de percelen die nodig zijn voor de realisatie van het bestemmingsplan. Hiervoor ontbreken tot nu toe de noodzakelijke eigendommen. Om de realisatie van het bestemmingsplan opstelterrein Amstelveenlijn mogelijk te maken is het noodzakelijk dat de gemeente het eigendom verkrijgt van de daarvoor benodigde gronden. Met de eigenaar van de benodigde gronden is tot op heden geen overeenstemming bereikt. Met het vestigen van een voorkeursrecht wordt de situatie als het ware bevroren en kan de gemeente de grond verwerven zodra deze wordt aangeboden.

  9. 2.2

    Eind 2015 is de huisvestingsverordening Amstelveen 2016 (HVA 2016) vastgesteld door de raad. De HVA 2016 is een regionaal afgestemde verordening. Deze verordening draagt bij aan een zo’n eerlijk en transparant mogelijke manier van toewijzen van schaarse sociale corporatie huurwoningen die in Amstelveen beschikbaar komen. De voorgestelde wijzigingen dienen ter verbetering en /of verduidelijking van de HVA 2016.

  10. 2.4

    Met het aanwijzen van het gemeentelijk beschermd dorpsgezicht ‘Dorpsplein en omgeving’ wordt het straat beeld en (cultuurhistorische) karakter en de daaromheen liggende bebouwing behouden voor de toekomst. Na de voordracht worden eigenaren geïnformeerd en volgt er nog een zienswijzetermijn van zes weken. Als er geen zienswijzen binnenkomen wordt automatisch overgegaan tot aanwijzing van het gemeentelijk beschermd dorpsgezicht. Indien er wel zienswijzen binnenkomen wordt de voorgenomen aanwijzing nogmaals aan de raad voorgelegd.

  11. 2.5

    Voor het bereiken van onder andere een verbetering van de verkeersdoorstroming/- afwikkeling tussen de N201 en de A9 van Amstelveen en de aansluiting van het Nationaal Tennis Centrum op de Bovenkerkerweg, wordt de raad gevraagd in te stemmen met de ambtelijk, door de provincie Noord-Holland, gemeente Amstelveen en Stadsregio Amsterdam, gedragen conclusies uit de vervolgstudie N201-A9.

  12. 2.6

    Voor de realisatie van het warenhuis Hudson’s Bay wordt het voormalige pand van V&D deels gesloopt en opnieuw opgebouwd. Als gevolg daarvan worden openbaar toegankelijke loopruimtes bebouwd. Om dit mogelijk te maken moeten deze gedeelten worden onttrokken aan de openbaarheid ingevolge de Wegenwet.

  13. 2.7

    Amstelveen wil als groene gemeente, zowel het beleid als het onderhoud erop richten, het groen duurzaam in stand te houden. Naast het gemeentelijk groen is ook het het groen in particuliere tuinen, en vooral bomen, van invloed op de groene uitstraling. In 2005 heeft de raad een wijziging van het beleid van kapvergunnignen vastgesteld. Dit had tot gevolg dat de kapvergunningsplicht alleen nog van toepassing is voor particuliere bomen die op de lijst waardevolle bomen voorkomen. Nu na tien jaar is deze lijst in samenwerking met de Groenraad geactualiseerd.

  14. 3
    Overige aangelegenheden
  15. 3.1

    Dit is een vast agendapunt van de commissie RWN. Dit punt wordt alleen behandeld als er iets nieuw te melden is of als er dringende vragen vanuit de commissie zijn over regionale aangelegenheden.